Stévie místo cukru?

Stévie je silné přírodní sladidlo, které obsahuje výtažek Steviol, jehož sladivost je mnohonásobně vyšší než sladivost cukru a zároveň neobsahuje žádné kalorie.

Pozitivní vlastnosti stévie

  • Listy ze stévie obsahují mnoho minerálů, živin a vitamínu B

  • Vhodná pro diabetiky

  • Snižuje energetický příjem a přispívá ke kontrole hmotnosti

  • Neškodí zubům a nepřispívá k tvorbě zubního kazu

  • Žádné nežádoucí účinky

  • Může mít pozitivní vliv na některé osoby trpící hypertenzí nebo cukrovkou typu dva

Více o stévii

Název stévie pochází od jejího objevitele, španělského botanika a lékaře, Petruse Jacobuse  Stevuse. Stévie je přírodní sladidlo s nulovou kalorickou hodnotou, bez obsahu sacharidů, s nulovým glykemickým indexem (Gl) a s nulovým zatížením na organismus. Stévie tak dopřeje svým konzumentům sladkost chuti bez zbytečných kalorií zvyšujících denní energetický příjem a tím výrazně přispívá ke kontrole hmotnosti, za předpokladu, že je používána ve stravě jako namísto běžného cukru. Stévie se pěstuje v Latinské Americe již po staletí a o její pěstování se pokouší i jiné země. Japonsko bylo mezi prvními zeměmi, jež začaly využívat stévii jako bezpečné sladidlo v 70. letech 20. století a schválilo její používání v potravinách a nápojích. Od té doby, bezpečnost používání výtažků ze stévi, byla potvrzena celou řadou výzkumů a její používání schválili zdravotní instituce po celém světě:
V roce 2008, organizace the U.S. Food and Drug Organization – FDA uznala stévii jako „všeobecně bezpečnou“  GRAS.
V roce 2008, komise pro Bezpečnost potravinářských přísad (JECFA – Joint Expert Committee for Food Additives) rozhodla, že výtažek ze stévie je bezpečný pro konzumaci spotřebitelů všech věkových skupin.
V roce 2010, organizace pro Evropskou bezpečnost potravin (EFSA – the European Food Safety Authority), společně s komisí JEFCA, po zhodnocení výsledků vědeckých výzkumů zabývajících se bezpečností výtažků ze stévie, potvrdila bezpečnost konzumace stévie.
V roce 2011, Evropská komise schválila používání stévie jako sladidla do potravin a nápojů.